За огледалното писане на децата между 4 и 7 години

Децата образуват огледални образи на буквите и цифрите, докато пишат между 4 и 7 години. Обикновено това се подобрява след като тръгнат на училище и до втори клас коригират писането нормално. Важно е всички родители и учители да са наясно, че огледалното писане е нормален етап от развититето на детето и това не означава дисфункция и диагноза.

Дете, което пише огледално е също толкова здраво, колкото и всяко друго дете на тази възраст и това няма нищо общо с интелектуалните способности на детето (редки са случаите, когато има медицински проблем).

Както за да се научи едно дете как да ходи - това отнема своето време, детето пълзи, има нужда от подкрепа и постепенно се научава да бъде независимо, по същия начин децата подобряват уменията си за писане с времето и възрастта. Децата имат все още слаби способности за възприятия, ориентацията „нагоре-надолу“ и „ляво-дясно“ ги обърква често. Тази концепция става по-ясна с възрастта.

Най-новите изследвания напоследък показват, че огледалното писане от малки деца е феномен, свързан с паметта, а не с възприятията. Изследвана е връзката между огледалното писане при диктовка и при копиране. Когато гледат цифрите и думите децата пишат много по-точно, отколкото ако трябва да ги възпроизвеждат по памет.

Каквато и да е причината за огледалното писане от малките деца то е сложен процес на двигателна и зрителна координация. Практиката показва, че децата могат да пишат непрекъснато и концентрирано най-много до 3 мин., след което се уморяват. Да се чувстват притиснати да пишат е грешка.

Ето някои начини как да се помогне на малките деца да подобрят огледалното писане:

  • Добре е по-продължително да се използват специалните тетрадки по писане с пунктирани букви и числа, за да се усъвършенства писането им.
  • Може да се постави голяма карта на стената, на която детето да вижда правилно написани буквите и цифрите. Това работи добре за зрителното и визуалното обучение.
  • Превърнете правилното писане на цифрите и буквите в игра. Напишете произволно на един листа огледалните и правилните изображения на цифрите.Нека детето да обгради правилните изображения. Бъдете търпеливи и нежни към него, тъй като най-вероятно няма да може да успее да го направи първите няколко пъти.
  • Практикуването върху лист хартия доскучава бързо на детето. Забавлявайте се като използвате различни средства като пясък или да събирате камъчета в парка или на детската площадка. Да проследява пръста ви върху пясъка за малкото дете е забавно. Нека детето прави с камъчетата правилните и огледалните изображения на цифрите. Не инструктирайте детето, а се потопете изцяло в неговата игра. Накрая сравнете правилните изображения с техните огледални и това ще накара детето да види и да осъзнае разликата в двете.

Един съвет към родителите – избягвайте да обсъждате такива въпроси, свързани с вашето дете, с приятели или близки, когато то е близо до вас. Децата имат остри уши и могат да чуят, докато играят. Това със сигурност ще има лош ефект върху доверието в дългосрочен план.

Центрове

ул. Добри Немиров 5
гр. София
+359 88 449 2654
Ул. "Саранск" 2
гр. Ботевград
+359 89 9855 066
ДГ „Буратино“ ул. "Иван Вазов" 17
гр. СофияЧСУ "Евлоги и Христо Георгиеви" - бул. "Цар Борис III" 224
гр. София
ж.к.Младост 3, бл 326 A, 1712
(В близост до магазин Лидъл)
гр. София
+359 88 8881 613
ул. Цветна градина 72
(Спорт скилс, БЦ Пирамидата)
гр. София
+359 88 9598 980