Защо играта е от съществено значение за развитието на детето?

Всички сме чували израза „О, това е лесно като детска игра.“. Общоприето е, че това е нещо твърде лесно, несериозно или маловажно. Но за психическото, социалното, емоционалното и физическото развитие на детето, играта има съществено значение.

Всички знаем, че децата обичат да играят. Но това, което не знаем е, че играта е важна за развитието им. Играта има съществено значение за всяка една област на развитие на децата. Играта укрепва и усъвършенства малките и големите двигателни умения, които в последствие спомагат за издръжливостта. Играта е значима за физическото развитие и без нея организмът не може да расте и да се развива нормално.

Децата притежават естествено любопитство. Когато играят те изследват и учат. Родителите и преподавателите могат да подкрепят тази дейност чрез осигуряване на подходящи за възрастта играчки, материали и достъпна за децата среда.

Играта дава възможност на децата да опознаят света и да открият информация, която има съществено значение за ученето. Чрез играта, децата научават основните понятия, цветове, числата, буквите, а също и как да разрешават проблемите с които се сблъскват. Всеки път когато едно дитисе занимава с някаква игра, тя развива по един или друг начин неговите умения.

Чрез играта, децата се учат как да се отнасят един към друг, как да играят роли, как да споделят и  как да спазват правилата, наложени от възрастните. Също така се учат как да бъдат част от отбора или част от цялото. Едно дете намира и задържа приятелите си именно чрез играта.

Играта удовлетворява и много други потребности при децата, като например: чувството за удовлетворение, даването и получаването на внимание. Тя помага на децата да развият усещане за себе си, както и емоционално удовлетворение, развиват се уменията им по различни начини да изразяват емоции като: гняв, страх, чувство на неудовлетвореност, стрес и да открият начини за справяне с тези чувства.

Насърчавайте играта на детето си! Оставете детето си да развихри въображението си, като му позволите да си  направи палатка в средата на хола или като отива на къмпинг в детската стая – възможностите за забавление са безкрайни.

А както всички знаем, детството е мимолетно, така че оставете децата си да му се насладят.

Центрове

ул. Добри Немиров 5
гр. София
+359 88 449 2654
Ул. "Саранск" 2
гр. Ботевград
+359 89 9855 066
ДГ „Буратино“ ул. "Иван Вазов" 17
гр. СофияЧСУ "Евлоги и Христо Георгиеви" - бул. "Цар Борис III" 224
гр. София
ж.к.Младост 3, бл 326 A, 1712
(В близост до магазин Лидъл)
гр. София
+359 88 8881 613
ул. Цветна градина 72
(Спорт скилс, БЦ Пирамидата)
гр. София
+359 88 9598 980