Как да събудите крейтивността на детето си?

Всеки родител иска детето му да достигне своя максимален творчески и интелектуален потенциал. Творчеството носи много ползи на децата по-късно в живота. Факт е, че творческите хора са по-гъвкави, по-лесно усвояват препятствия и виждат възможности там, където другите виждат проблеми.

Творчеството не е наследствена черта и не е талант, който само някой деца притежават. Всяко дете може да бъде креативно, ако родителите му създават условия за това да използва въображението си.

Чрез следните съвети ще помогнете на детето да развие своята креативност:

 1. Забавлявайте се с игра "цвят на деня". Изберете цвят на деня, например червено. Всичко, което ще правите в този ден, е препоръчително да включва този цвят.
 2. На детските въпроси отговаряйте с въпроси. Децата по природа са любопитни и задават хиляди въпроси. Няма нищо лошо веднага да дадете правилния отговор, но когато отговаряте на въпроса с въпрос ще стимулирате детето да свой отговор на непозната дума.
 3. Насърчавайте го да използва петте сетива. Завържете му очите и му кажете чрез докосване да познае какъв предмет сте сложили пред него. Или пък, задайте му предизвикателство да познае каква храна сте сложили в устата му, докато очите са му завързани,а носът е запушен.
 4. Задавайте му "отворени" въпроси. Отворените въпроси, които нямат стандартен отговор насърчават детето да мисли, но те трябва да бъдат подходяши за възрастта му.
 5. Когато детето ви казва: "Виж какво нарисувах / направих", покажете интерес. Показвайте интерес и ентусиазъм, попитайте го за вдъхновението и процеса на творчество. Когато детето почувства, че неговото изкуство е ценено, с удоволствие ще продължи да се развива.
 6. Не му се смейте, ако направи грешка. Грешките са неразделна част от процеса на обучение, но много деца се страхуват от тях, тъй като често са придружени с подигравка. А страхът е голям враг на творчеството. Децата, които се страхуват от грешки, не мислят творчески. Не позволявайте на детето да се разочарова. Когато сгреши нещо, дайте възможност да поправи грешката или помагайте да извлече поука. Изследванията показват, че повече научаваме, когато грешим, отколкото когато нашите усилия завършват с успех.
 7. Поддържайте неговотосамочувствието и самоуважение. Самоуверените деца лесно се изразяват. Когато детето зачита себе си, се гордее със своите постижения и не ги крие в себе си.
 8. Посещавайте театрални постановки, галерии, фестивали . Културните събития мотивират децата да изследват своите таланти и да развиват своите способности.
 9. Ограничете времето, прекарано пред телевизора или компютъра. В днешно време е невъзможно напълно да държите детето далеч от екраните. Но вашата задача е да ограничите времето, прекарано на компютъра или пред телевизора. Предлагайте на децата други дейности, с които ще си запълват свободното време - разглеждане на книжки с картинки, четене, оцветяване, правене на фигури от пластилин, изработване на оригами и др.
 10. Нека само да взема решения. Насърчавайте детето само да избира дрехите, храната и кои елементи ще включи в своята игра. Ако е по-голямо, можете да му позволите само да украсява стаята си или поне част от него.
 11. Мотивирайте го да измисля истории. Помолете детето да измисля истории или да довършва приказки, които вие сте започнали да разказвате. Така ще развива творчеството си по забавен начин, а резултата често ще бъде придружен с много смях.

Насърчавайте любопитството на децата, работете за самочувствието им и показвайте ентусиазъм от това да изразяват творчество.

Центрове

ул. Добри Немиров 5
гр. София
+359 88 449 2654
Ул. "Саранск" 2
гр. Ботевград
+359 89 9855 066
ДГ „Буратино“ ул. "Иван Вазов" 17
гр. СофияЧСУ "Евлоги и Христо Георгиеви" - бул. "Цар Борис III" 224
гр. София
ж.к.Младост 3, бл 326 A, 1712
(В близост до магазин Лидъл)
гр. София
+359 88 8881 613
ул. Цветна градина 72
(Спорт скилс, БЦ Пирамидата)
гр. София
+359 88 9598 980